Διογκωμένη πολυστερίνη ή Εξηλασμένη πολυστερίνη; – EPS vs XPS Λύνουμε το δίλλημα

Διογκωμένη πολυστερίνη ή Εξηλασμένη πολυστερίνη; – EPS vs XPS

Διογκωμένη πολυστερίνη ή Εξηλασμένη πολυστερίνη; – EPS vs XPS

Η μόνωση παίζει πλέον πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην αξία του σπιτιού μας όσο και στη ποιότητα της ζωής μας μέσα σε αυτό. Μία σωστή θερμομόνωση κρατάει τον κακό καιρό το χειμώνα και τη ζέστη ρο καλοκαίρι έξω από το σπίτι, πράγμα που σημαίνει ότι η ζωή μας γίνεται πιο ευχάριστη και άνετη αλλά και ότι μειώνεται σημαντικά και το κόστος της θέρμανσης ή του κλιματισμού. Το δεύτερο, πέρα από το προφανές όφελος για το πορτοφόλι μας, ωφελεί και το περιβάλλον αφού η μείωση των αναγκών για θέρμανση και ψύξη συνεπάγεται και μείωση των αναγκών μας για ενέργεια και κατά συνέπεια και μείωση της μόλυνσης που σχετίζεται με αυτή.

Είτε λοιπόν κατασκευάζετε σπίτι είτε κατοικείτε ήδη σε ένα και σκέφτεστε να το ανακαινίσετε – αναβαθμίσετε, εννοείται ότι η μόνωση που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας, ειδικά αν σκέφτεστε να το πουλήσετε ή να το νοικιάσετε στο μέλλον. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτείτε και να διαλέξετε λοιπόν, δεν είναι άλλο από το μονωτικό υλικό.

Διογκωμένη πολυστερίνη και εξηλασμένη πολυστερίνη

Η διογκωμένη και η εξηλασμένη πολυστερίνη είναι τα δύο πιο δημοφιλή μονωτικά υλικά στην αγορά τα τελευταία χρόνια. Για την ακρίβεια, μπορούμε να πούμε ότι πέρα σπάνιων εξαιρέσεων, αποτελούν τη πρώτη επιλογή των περισσότερων συνεργείων και κατασκευαστών. Όπως μπορείτε τα καταλάβετε και από τα ονόματα τους, και τα δύο υλικά έχουν την ίδια «καταγωγή»: έχουν σαν βάση τη πολυστερίνη, η οποία είναι ένα παράγωγο πετρελαίου, γνωστό για τις μονωτικές του ιδιότητες και όχι μόνο. Αυτό που αλλάζει όσον αφορά το κάθε υλικό, είναι ο τρόπος κατασκευής του και φυσικά οι ιδιότητες που πηγάζουν ή σχετίζονται με αυτόν.

Η Διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) έχει σαν βάση της θερμοπλαστικές κυψελίδες πολυστυρολίου, ή με απλά λόγια, κόκκους του εν λόγω υλικού. Οι κόκκοι αυτοί διογκώνονται και αποκτούν τη μορφή σφαιριδίων τα οποία τοποθετούνται σε ειδικά καλούπια. Στη συνέχεια χρησιμοποιείται ατμός με μεγάλη πίεση για να κολλήσουν τα σφαιρίδια μεταξύ τους και να αποκτήσουν το σχήμα του καλουπιού.

Η Εξηλασμένη πολυστερίνη (XPS) από την άλλη παράγεται με τη διαδικασία της εξήλασης κατά την οποία η θερμοπλαστική πολυστερίνη – η πρώτη υλη του εν λόγω υλικού – πολυμερίζεται με τη βοήθεια ενός προωθητικού αερίου, του υδροχλωροφθολάνθρακα.

EPS vs XPS

Το εν λόγω δίλλημα «βασανίζει» τον κόσμο εδώ και αρκετό καιρό, αλλά πλέον μπορούμε να πούμε ότι σε μεγάλο βαθμό έχει πάψει να υφίσταται. Μια απλή έρευνα θα σας δείξει ότι η Διογκωμένη Πολυστερίνη αποτελεί πλέον το στάνταρ για τις κατασκευές και τις ανακαινίσεις. Το ποσοστό χρήσης της στη χώρα μας είναι 80% έναντι της Εξηλασμένης ενώ σε πολλές χώρες χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

  1. Είναι πολύ πιο φθηνή. Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά ακόμη και μετά τις μειώσεις τιμής που έχουν παρατηρηθεί στην XPS λόγω της χαμηλής της ζήτησης, η EPS παραμένει πιο φθηνή και πολύ πιο συμφέρουσα.
  2.  Προσφέρει καλύτερη μόνωση όσο περνάει ο χρόνος: Και τα δύο υλικά έχουν πολύ χαμηλό συντελεστή θερμοπερατότητας, εξαιτίας αυτού του γεγονότος άλλωστε κυριαρχούν στην αγορά. Εκεί όμως που υπερέχει η EPS είναι το γεγονός ότι με τη πάροδο του χρόνου ο συντελεστής της μικραίνει – οπότε και προσφέρει καλύτερη μόνωση – σε αντίθεση με την XPS της οποίας ο συντελεστής παραμένει σταθερός εσαεί.
  3. Αντέχει στον χρόνο: Η διογκωμένη πολυστερίνη  είναι πολύ ελαστική κι έτσι μπορεί και απορροφά με ευκολία κραδασμούς και δονήσεις που προκαλούν την εμφάνιση ρωγμών σε άλλα μονωτικά υλικά.
  4.  Είναι φιλική για το περιβάλλον: όπως είπαμε και πριν, η εξηλασμένη πολυστερίνη περιέχει υδροχλωροφθοράνθρακες οι οποίοι είναι γνωστοί και σαν φρέον. Το εν λόγω στοιχεία είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για το όζον και κατά συνέπεια για το περιβάλλον, γι’ αυτό και πολλές οικολογικές οργανώσεις αγωνίζονται για τον περιορισμό της χρήσης του. Η EPS δεν περιέχει φρέον.
  5.  Είναι πυράντοχη: Η διογκωμένη πολυστερίνη δεν μπορεί να αρπάξει φωτιά αλλά ούτε και να βοηθήσει στην εξάπλωση μιας φωτιάς που ήδη καίει σε αντίθεση με την εξηλασμένη που αναφλέγεται πολύ εύκολα.