Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον 2

εξοικονομώ κατ οίκον

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον 2.

Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ οίκον II»το οποίο στοχεύει στην ενεργειακή βελτίωση των κατοικιών  τους και όχι άδικα καθώς το πρόγραμμα αυτό προσφέρει στους ιδιοκτήτες ικανοποιητικά κίνητρα ώστε να τους ωθήσει προς την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους. Το «Εξοικονομώ κατ οίκον II» είναι  ουσιαστικά  το δεύτερο μέρος του προγράμματος που προκηρύχτηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δίνει την ευκαιρία σε ακόμα περισσότερα σπίτια να ενταχτούν αποκτώντας το ενεργειακό πιστοποιητικό που προσφέρει.

Ποια σπίτια μπορούν να ενταθούν στο «Εξοικονομώ κατ οίκον II»;

Ευχής έργο θα ήταν να μπορούσαν να ενταθούν όλα ανεξαιρέτως τα σπίτια στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε να μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες να επωφεληθούν από τα αποτελέσματα της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέγονται οι ιδιοκτήτες και τα σπίτια που μπορούν να ωφεληθούν από το πρόγραμμα. Τα βασικότερα από τα κριτήρια επιλογής είναι τα ακόλουθα:

 • Τα κτήρια πρέπει να διαθέτουν άδεια οικοδομής ή αν όχι άδεια σίγουρα κάποιο νομιμοποιητικό έγγραφο.
 • Να χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία των ιδιοκτητών.
 • Τα σπίτια πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες η τιμή ζώνης δεν υπερβαίνει τα 2100 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο.
 • Έχουν ενταχτεί με βάσει το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (Π.Ε.Α) σε κατηγορία χαμηλότερη της Δ.
 • Οι ιδιοκτήτες έχουν συγκεκριμένο εισόδημα με βάσει την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση.

Θα πρέπει βέβαια να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός ως αναφορά τον αριθμό των κατοικιών που εχει κάθε ιδιοκτήτης στην κατοχή του και θέλει με τις οποίες θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Ποια είναι τα κίνητρα που προσφέρει το «Εξοικονομώ κατ οίκον» II;

Με βάση αυτό το πρόγραμμα οι ιδιοκτήτες μπορούν να εξασφαλίσουν επιδότηση επιτοκίου, κάλυψη μέρους του κεφαλαίου που απαιτείται για τις αλλαγές  στο σπίτι τους αλλα και κάλυψη του κόστους ενεργειακών επιθεωρήσεων που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Τα ακριβή κίνητρα που διασφαλίζει το πρόγραμμα εξαρτώνται από το ατομικό αλλα και το οικογενειακό εισόδημα των ιδιοκτήτων.

 • Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα ως 12000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα ως 20000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση δίνεται70% επιχορήγηση  και 30% άτοκο δάνειο.
 • Στην δεύτερη κατηγορία εντάσσονται ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα από 12000 ως και 40000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα από 40000 ευρώ ως 60000ευρώ. Τα κίνητρα για αυτούς τους ιδιοκτήτες είναι 35% επιχορήγηση και 65% άτοκο δάνειο.
 • Στην τρίτη κατηγορία έχουμε ιδιοκτήτες από 40000ευρώ ως και 60000ευρώ και οικογενειακό εισόδημα ως και 80000ευρώ. Για αυτούς δίνεται 15% επιχορήγηση και 35% άτοκο δάνειο.

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν μέσω του Εξοικονομώ;

Η επιχορήγηση και όλα τα υπόλοιπα κίνητρα που δίνονται μέσω του προγράμματος αποσκοπούν στις έξης παρεμβάσεις που αφορούν τα σπίτια:

 • Αντικατάσταση κουφωμάτων: Η συγκεκριμένη παρέμβαση αφορά αποξήλωση των παλιών σας κουφωμάτων και εγκατάσταση νέων θερμομονωτικών που θα εξασφαλίσουν τις ελάχιστες ενεργειακές απώλειες.
 • Θερμομόνωση: Μια από τις ενέργειες που εξασφαλίζει το πρόγραμμα είναι η θερμομόνωση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αυτή την ενεργεία μπορούν να επιδοτηθούν τοσο ιδιοκτήτες που δεν έχουν προβεί ποτέ σε θερμομόνωση του κτηρίου όσο και εκείνη που έχουν κάνει θερμομόνωση στο παρελθόν και θέλουν να την αναβαθμίσουν.
 • Σύστημα θέρμανσης: Κατά ανάλογο τρόπο μπορείτε να αιτηθείτε την εγκατάσταση συστήματος θέρμανση ή αντικατάσταση του παλιού σας.
 • Σύστημα ζεστού νερού: Η παροχή αυτή αφορά την εγκατάσταση συστήματος που εξασφαλίζει ζεστό νερό με κάποιου είδους ανανεώσιμη πηγή ενεργείας. Ένα τέτοιο σύστημα είναι το γνωστό και πολυπόθητο ηλιακό θερμοσίφωνο.

Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό από όσα προαναφέρθηκαν  το πρόγραμμα αυτό είναι μια αξιόλογη ευκαιρία να αναβαθμίσετε το σπίτι σας και την ποιότητα της ζωής σας. Για αυτό επιδιώξτε τώρα να μάθετε περισσότερες πληροφορίες γιατί οι αιτήσεις ξεκινούν 08/03/2018. Μην χάσετε αυτή την ευκαιρία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Rating*