Καταπολεμήστε την υγρασία στο σπίτι σας με μία σωστή ανακαίνιση

Καταπολεμήστε την υγρασία στο σπίτι σας με μία σωστή ανακαίνιση

Παρουσίασε υγρασία το σπίτι σας; Δείτε γιατί η ανακαίνιση είναι μάλλον η καλύτερη λύση.

Η υγρασία είναι σίγουρα ο χειρότερος εχθρός του κάθε σύγχρονου σπιτιού και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και δύσκολο να αντιμετωπιστεί πρόβλημα που πολλές φορές κάνει την εμφάνιση του ξαφνικά και δημιουργεί πολλές ζημιές τόσο αισθητικού όσο και πρακτικού χαρακτήρα. Συνήθως παρατηρείται περισσότερο στα παλιότερα σπίτια αλλά δεν είναι σπάνια η εμφάνιση της και σε νεότερες κατασκευές είτε λόγω κάποιας ξαφνικής βλάβης, είτε λόγω έλλειψης κατάλληλης συντήρησης, είτε λόγω κακοτεχνιών ή παραλείψεων στη κατασκευή.

Η αντιμετώπιση της υγρασίας είναι μία δύσκολη υπόθεση και απαιτεί προσεκτικές και καθόλου βιαστικές ή επιπόλαιες κινήσεις. Δεν είναι σπάνιο να επιλυθεί φαινομενικά ένα πρόβλημα και να εμφανιστεί ξανά μετά από μερικούς μήνες ή ακόμη κι εβδομάδες επειδή τελικά δεν αντιμετωπίστηκε σωστά. Η πιο καλή και εγγυημένη λύση είναι η ανακαίνιση του χώρου από μία έμπειρη εταιρεία σαν την Chroma Decor, ωστόσο μπορεί κάποιες φορές να χρειάζεται απλά η αποκατάσταση μίας βλάβης. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γίνει, είναι να βρεθούν τα αίτια του προβλήματος.

Μορφές υγρασίας

Συμπύκνωση της υγρασίας: Η υγρασία υπάρχει στον αέρα και μάλιστα προκαλείται από καθημερινές μας συνήθειες όπως το ντους και το μπάνιο και συσκευές που μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη, όπως το πλυντήριο.  Αν λοιπόν ένα σπίτι δεν έχει καλό εξαερισμό στα σημεία στα οποία δημιουργείται η υγρασία του αέρα και δεν είναι μονωμένο σωστά, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης υγρασίας σε βαθμό που να κάνει αναγκαία κάποια παρέμβαση. Τα αίτια της συμπύκνωσης της υγρασίας, απαντώνται πιο συχνά σε παλιότερα σπίτια.

Διεισδυτική υγρασία: Η υγρασία μπορεί να «μπει» στο σπίτι μας απ’ έξω. Αυτό γίνεται συνήθως όταν βρέχει ή όταν υπάρχει έντονη υγρασία στο περιβάλλον. Η κακή μόνωση είναι για άλλη μια φορά το κύριο αίτιο, ωστόσο συχνά μπορεί να ευθύνονται και κακοτεχνίες. Ο πιο εύκολος αλλά και συνηθισμένος τρόπος για να μπει βρόχινο νερό σε ένα σπίτι – ακόμη και καινούργιο – είναι οι κακοτεχνίες ή η ελλιπής μόνωση σε ταράτσα ή στέγη καθώς και προβλήματα στεγανότητας καμινάδων και τζακιών.

Βλάβες και διαρροές: Υπάρχουν πολλά «τρωτά» σημεία στο σπίτι μας τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν ξαφνικά και συχνά χωρίς καμία προειδοποίηση σημαντικά προβλήματα υγρασίας. Οι σωληνώσεις του σπιτιού είναι ο νούμερο ένα ύποπτος και μάλιστα ο πιο ύπουλος αφού τα προβλήματα εκεί «επωάζονται» για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά χωρίς σχεδόν καμία ένδειξη. Άλλοι συνήθεις ύποπτοι είναι οι θερμοσίφωνες αλλά και ηλεκτρικές συσκευές όπως το πλυντήριο. Γενικά, οτιδήποτε είναι συνδεδεμένο με σωλήνα νερού μπορεί να μας δημιουργήσει άσχημο πρόβλημα σε κάποια ανύποπτη στιγμή.

Πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα υγρασίας

Εννοείται πως ο κάθε τύπος υγρασίας έχει και τις δικές του ενδεδειγμένες λύσεις, ωστόσο, πέρα από την επισκευή τυχών βλαβών σαν αυτές που αναφέραμε στην παραπάνω παράγραφο, η λύση είναι η ανακαίνιση. Όπως είπαμε και πριν, η υγρασία οφείλεται κυρίως σε έλλειψη κατάλληλης μόνωσης και εξαερισμού. Όσο αυτά τα προβλήματα μένουν ανεπίλυτα, τόσο θα συνεχίσει να παρουσιάζεται και να επιστρέφει η υγρασία. Ειδικά αν το σπίτι είναι παλιό, θα πρέπει να γίνει άμεσα έλεγχος του από κάποιον ειδικό για να βρεθούν τα τυχόν αδύνατα σημεία του και να καταστρωθεί ένα σχέδιο δράσης. Αν όμως εμφανισθεί υγρασία ακόμη και σε σπίτι μόλις λίγων ετών, πάλι θα πρέπει να γίνει ειδικός έλεγχος, αφού προφανώς κάπου υπάρχουν λάθη κι ελλείψεις από τη μεριά του κατασκευαστή.

Τα καλά νέα είναι ότι οι ανακαινίσεις για την καταπολέμηση της υγρασίας έχουν και άλλα οφέλη αφού στην ουσία μονώνουν καλύτερα τον χώρο. Η μόνωση που θα τοποθετηθεί, θα προστατεύει το σπίτι και από τις ακραίες θερμοκρασίες του χειμώνα και του καλοκαιριού, μειώνοντας έτσι σημαντικά το κόστος θέρμανσης και κλιματισμού. Εννοείται πως θα ανεβάσει και την αξία του σπιτιού, ειδικά αν αυτό είναι παλιότερο. Όπως και να έχει, να θυμάστε πάντα ότι το κέρδος από την καταπολέμηση της υγρασίας είναι πάντα πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της.