Ο απόλυτος οδηγός για ανακαίνιση σπιτιών

Ο απόλυτος οδηγός για ανακαίνιση σπιτιών

Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα σπίτι είναι μία πάρα πολύ σημαντική επένδυση και ότι στις δύσκολες μέρες που ζούμε, για πολλούς είναι πολύ δύσκολο να γίνει ή να εκμεταλλευτεί σωστά, Οι νέες κατασκευές είναι πλέον ελάχιστες αφού ο οικοδομικός κλάδος περνάει τεράστια κρίση, πράγμα που κάνει την απόκτηση νέου σπιτιού αδύνατη για πρακτικούς κυρίως λόγους: δεν μπορείς να αγοράσεις κάτι που δεν υπάρχει. Αυτό δημιουργεί προβλήματα τόσο σε αυτούς που θέλουν να αγοράσουν ένα καινούργιο σπίτι για τον εαυτό τους – είτε γιατί θέλουν μία «αναβάθμιση» από το παλιό τους σπίτι είτε απλά ψάχνουν το πρώτο τους – όσο και σε αυτούς που επενδύουν σε ακίνητα, αφού τα παλιά σπίτια χάνουν πολύ γρήγορα την αξία τους. Η ανακαίνιση έρχεται να δώσει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα.

Με την ανακαίνιση – είτε μιλάμε για ολική είτε για μερική – μπορείτε να ανανεώσετε και να εκμοντερνίσετε οποιονδήποτε χώρο ενός σπιτιού, ανεξαρτήτως παλαιότητας. Μπορείτε με άλλα λόγια να δώσετε νέα πνοή στο σπίτι σας ή να αναβαθμίσετε ένα παλιό σπίτι στο οποίο έχετε ήδη επενδύσει προκειμένου όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να αυξηθεί η αξία του. Με άλλα λόγια, αφού δεν χτίζονται πια καινούργια σπίτια, η ανακαίνιση είναι πολλές φορές η μόνη λύση για να έρθει ένα κάπως παλιό σπίτι στον 21ο αιώνα. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κλάδος γνωρίζει τεράστια άνθιση πλέον στη χώρα μας.

Μία ανακαίνιση όμως σίγουρα δεν είναι και πολύ απλή υπόθεση. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι θα πρέπει να ανησυχείτε και να διστάσετε, ούτε φυσικά σημαίνει ότι θα σας κοστίσει μία περιουσία και θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί. Το μόνο που σημαίνει είναι ότι θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικός σχεδιασμός των εργασιών από ειδικούς, έτσι ώστε να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων και να γίνει σωστά η δουλειά σας. Με άλλα λόγια, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγος χρόνος και φυσικά η κατάλληλη νοοτροπία: θα πρέπει να πάρετε πάρα πολύ σοβαρά την όλη διαδικασία και να της δείξετε και τον ανάλογο «σεβασμό», άλλωστε πρόκειται για το σπίτι σας ή για μία πολύ σημαντική επένδυση.

Σκοπός του οδηγού αυτού είναι να σας βοηθήσει να οργανώσετε σωστά την ανακαίνιση σας καθώς και να σας προσφέρει και μερικές χρήσιμες προτάσεις και ιδέες για να δώσετε μία πραγματικά νέα πνοή σε έναν «γερασμένο» χώρο, να τον κάνετε πιο μοντέρνο αλλά και χρηστικό και φυσικά να ανεβάσετε στο έπακρο την αξία του. Το μόνο που δεν μπορεί να κάνει είναι να σας δώσει την υπομονή που είναι απαραίτητη για να γίνει σωστά η όλη διαδικασία. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να βρείτε μόνοι σας! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές ΠΡΙΝ ξεκινήσετε

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός λέει το διάσημο αρχαίο ρητό και φυσικά οι ανακαινίσεις δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Πριν λοιπόν να μπει το πρώτο καρφί ή να αφαιρεθεί το πρώτο πλακάκι, υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι σημαντικό να ξέρετε αλλά και να προσέξετε, προκειμένου τα έργα σας να «ξεκινήσουν με το δεξί» και να είναι ομαλή η πορεία των εργασιών στο σύνολο της. Ας τα δούμε λοιπόν!

Αποφασίστε τι θέλετε

Για να ξεκινήσετε να κάνετε το πρόγραμμα των εργασιών σας, θα πρέπει πρώτα να αποφασίσετε σε γενικές γραμμές τι ακριβώς θέλετε να κάνετε στον χώρο ή τους χώρους που θέλετε να ανακαινίσετε. Τι εννοούμε με αυτό; Θα πρέπει να σχηματίσετε μια εικόνα του τελικού αποτελέσματος στο μυαλό σας την οποία και θα πρέπει να μεταφέρετε στους μάστορες όταν θα επιθεωρήσουν τον χώρο σας. Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό; Πρώτον γιατί μία ανακαίνιση πρέπει πάντα να αντικατοπτρίζει το γούστο και τη αισθητική σας – ειδικά αν πρόκειται για το σπίτι στο οποίο μένετε ‘ή σκοπεύετε να αγοράσετε για να μείνετε – και δεύτερον, γιατί ο μάστορας θα πρέπει να έχει έναν «μπούσουλα» για να καταλάβει ποιες εργασίες θα χρειαστούν και φυσικά να τις προγραμματίσει και να τις οργανώσει σωστά. Εννοείται ότι αν κάποιος μάστορας σας κάνει κάποια πρόταση που ταιριάζει με το γούστο σας και γενικά σας αρέσει, μπορείτε να αλλάξετε το αρχικό σας όραμα. Σε καμία περίπτωση δεν λέμε πως θα πρέπει η εικόνα που έχετε στο μυαλό σας να είναι «αδιαπραγμάτευτη», απλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και να μην σχηματιστεί σε μεγάλο βαθμό όταν θα έρθει ο μάστορας στο σπίτι σας.

Είμαι σίγουρος ότι τώρα πολλοί αναρωτιέστε που θα βρείτε ιδέες για να διαμορφώσετε αυτό το περιβόητο αρχικό όραμα. Η απάντηση όμως είναι απλή: αυτός οδηγός αλλά και άλλοι σαν αυτόν θα σας δώσουν σίγουρα έμπνευση. Επιπλέον, μπορείτε να επισκεφθείτε sites από εταιρείες ανακαινίσεων και να δείτε ολοκληρωμένα projects παρόμοια με αυτό που θέλετε να κάνετε για να πάρετε ιδέες για το δικό σας. Επίσης, μπορείτε πάντα να παρακολουθήσετε και μερικά επεισόδια από εκπομπές ανακαινίσεων και όχι μόνο, υπάρχουν αρκετές πλέον στη τηλεόραση και το YouTube. Τέλος, μπορείτε απλά να «εμπνευστείτε» και από κάποιον χώρο που είδατε σε κάποιο φιλικό σπίτι ή ακόμη και σε κάποιο κατάστημα.

Δεν υπάρχει «απλή» ανακαίνιση

Όσο απλή και αν σας φαίνεται η ανακαίνιση που θέλετε να κάνετε, να ξέρετε ότι τα φαινόμενα συνήθως απατούν. Ακόμη και κάτι απλό όπως η αλλαγή πλακιδίων στο μπάνιο μπορεί να χρειαστεί αρκετά διαφορετικά συνεργεία για να γίνει ΣΩΣΤΑ. ΜΕ απλά λόγια, αν μιλάμε για ανακαίνιση, να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι ένας μάστορας σχεδόν ποτέ δεν θα είναι αρκετός. Για μία αλλαγή πλακιδίων που αναφέραμε παραπάνω για παράδειγμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστεί πέρα από τον πλακά και κάποιος ηλεκτρολόγος για να αναλάβει να ελέγξει και να αλλάξει τις πρίζες αλλά και άλλον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό που υπάρχει στον χώρο. Επίσης μπορεί να χρειαστεί κι ένας υδραυλικός για τυχόν αναγκαίες παρεμβάσεις στα υδραυλικά που μπορεί να προκύψουν. Καλό είναι με άλλα λόγια να μην βασίζεστε σε μισές δουλειές. Μπορεί να νομίζετε ότι αλλάζετε ένα μέρος μόνο του χώρου, αλλά στην ουσία τον αλλάζετε στο σύνολο του, οπότε και οι εργασίες που θα γίνουν σε αυτόν θα πρέπει να καλύπτουν όλες τις παραμέτρους.

Εμπιστευθείτε μία επιχείρηση ανακαινίσεων

Οι μάστορες της γειτονιάς είναι σίγουρα η καλύτερη λύση αν σας χαλάσει μία βρύση ή μία πρίζα, αλλά δεν είναι και η καλύτερη λύση για τις ανακαινίσεις. Μία επιχείρηση ανακαινίσεων συνεργάζεται με ειδικευμένα συνεργεία όλων των ειδικοτήτων, οπότε μπορεί να προγραμματίσει αλλά και να εκτελέσει όλες τις απαραίτητες εργασίες για τον χώρο σας με μεγάλη αποτελεσματικότητα και σε καλές τιμές, αφού στην ουσία δεν θα πληρώνετε εργατικά καθώς οι μάστορες είναι υπάλληλοι τις επιχείρησης και πληρώνονται από αυτήν και όχι από εσάς. Επιπλέον, όπως είπαμε και παραπάνω, ακόμα και μία απλή ανακαίνιση πιθανότατα απαιτεί παραπάνω από έναν μάστορες, αν εμπιστευθείτε μία επιχείρηση, δεν θα χρειαστεί να τους ψάξετε μόνοι σας, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πολύ κουραστικό αλλά και χρονοβόρο.

Όσον αφορά την επιλογή της επιχείρησης, η καλύτερη μέθοδος είναι να βρείτε μερικές είτε μέσω συστάσεων από γνωστούς είτε απλά από το Google ή κάποια άλλη μηχανή αναζήτησης και να τους ζητήσετε να κάνουν μια επίσκεψη στον χώρο σας. Κατά την επίσκεψη αυτή θα έρθει κάποιος ειδικός ο οποίος θα δει τον χώρο που θέλετε να ανακαινίσετε, θα ακούσει το «όραμα» σας κι ενδεχομένως να σας κάνει και ίδιος κάποιες προτάσεις (μία καλή επιχείρηση μπορεί να διαθέτει και ειδικά προγράμματα στον Υπολογιστή με τα οποία να δημιουργήσει μία τρισδιάστατη απεικόνιση του τελειωμένου project – και στη συνέχεια θα σας πει ποιες εργασίες πρέπει να γίνουν και φυσικά θα σας κάνει και μία προσφορά. Εννοείται ότι θα πρέπει να διαλέξετε κάποιον που όχι μόνο θα σας κάνει μία καλή προσφορά, αλλά θα έχει και καλή επικοινωνία μαζί σας, δηλαδή θα καταλάβει τι θέλετε και γιατί και θα σας κάνει προτάσεις που να ταιριάζουν με το γούστο σας.

ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ!

Όπως είπαμε και παραπάνω, οι ανακαινίσεις δεν είναι καθόλου απλές. Άσχετα λοιπόν με το αν πιάνουν τα χέρια σας ή με το αν έχετε και κάποιες τεχνικές γνώσεις, καλό είναι να αναλάβουν όλη την διαδικασία επαγγελματίες τεχνικοί για να αποφευχθούν τυχόν λάθη που μπορεί να «τινάξουν στον αέρα» το όλο project ή απλά να δημιουργήσουν άσκοπες καθυστερήσεις. Επίσης, καλό θα ήταν να μην αναλάβετε ούτε τα λιγότερο «τεχνικά» θέματα όπως είναι για παράδειγμα η αγορά των υλικών. Ένας τεχνίτης όχι μόνο ξέρει ΑΚΡΙΒΩΣ τι πρέπει να αγοράσει για κάποιο project αλλά μπορεί να το βρει και σε καλές τιμές. Επιπλέον, οι περισσότερες επιχειρήσεις ανακαινίσεων διαθέτουν και οι ίδιες υλικά από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε και φυσικά θα σας τα διαθέσουν και καλές τιμές. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν οι πρωτοβουλίες σας και οι απόπειρες σας για οικονομία στις εργασίες και στα υλικά να δημιουργήσουν προβλήματα και στο τέλος να ανεβάσουν το κόστος αντί να το κατεβάσουν, γι’ αυτό καλό είναι να τις αποφύγετε εντελώς.

Προτάσεις ανακαίνισης

Αφού λοιπόν είδαμε τι πρέπει να γνωρίζετε και να προσέξετε πριν ξεκινήσετε μία ανακαίνιση, ας δούμε και μερικές ιδέες και προτάσεις για την ανακαίνιση διάφορων χώρων του σπιτιού σας, έτσι ώστε να μπορέσετε να δημιουργήσετε στο μυαλό σας μία εικόνα του project σας, κάτι που – όπως είπαμε και παραπάνω – είναι το κλειδί για μία σωστή ανακαίνιση.

Μπάνιο

anakainisi-mpaniou

Μπορεί το γεγονός ότι ξεκινάμε από το μπάνιο να σας φαίνεται κάπως παράξενο, αλλά το μπάνιο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους του σπιτιού και η αναβάθμιση του μπορεί να ανεβάσει σημαντικά την αξία ενός σπιτιού. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που συνήθως το μπάνιο αποτελεί τον πρώτο ή και τον μόνο στόχο μίας ανακαίνισης, ειδικά αν μιλάμε για παλιές κατασκευές όπου τα μπάνια σε γενικές γραμμές παραμελούνταν. Τι μπορείτε να κάνετε για να αναβαθμίσετε το μπάνιο σας; Δείτε μερικές ιδέες!

Αλλαγή πλακιδίων: Μία ανακαίνιση μπάνιου συνήθως συνοδεύεται και από μία αλλαγή πλακιδίων τόσο στον τοίχο όσο και στο πάτωμα σε πολλές περιπτώσεις. Τα πλακάκια ταλαιπωρούνται πολύ από την υγρασία που επικρατεί στο μπάνιο και χάνουν την λάμψη και την αισθητική τους αξία με αποτέλεσμα η ανανέωση τους να είναι απαραίτητη. Απλά συμβουλευτείτε τον μάστορα σας ή κάποιο διακοσμητή για τις μοντέρνες τάσεις στα πλακάκια και θα ανεβάσετε την αξία του χώρου κατακόρυφα.

Απομάκρυνση μπανιέρας ή / και μπιντέ: Εδώ τώρα περνάμε σε κάτι λίγο πιο πολύπλοκο. Μπορεί να νομίζετε ότι με την ανακαίνιση συνήθως γίνονται αλλαγές και προσθήκες, αλλά ένας χώρος σαν το μπάνιο μπορεί να αναβαθμιστεί απλά και μόνο αφαιρώντας πράγματα από αυτόν έτσι ώστε να γίνει καλύτερη εκμετάλλευση του χώρου. Τα μοντέρνα μπάνια πια δεν έχουν μπανιέρες ή μπιντέδες και υπάρχει ένας πάρα πολύ καλός λόγος που συμβαίνει αυτό: η χρήση τους είναι σχετικά σπάνια (αλήθεια, ποιος ξέρει να χρησιμοποιεί μπιντέ;). πότε ήταν η τελευταία φορά που γεμίσατε τη μπανιέρα σας; Πάω στοίχημα ότι ούτε καν θυμάστε! Αν λοιπόν έχετε μπανιέρα, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με μία μοντέρνα καμπίνα ντουζ ή μια απλή ντουζιέρα και αμέσως το μπάνιο σας θα γίνει πιο μοντέρνο. Ο μπιντές πάντα να αφαιρεθεί και στη θέση του να μπει κάποιο έπιπλο να ανοίξει λίγο ο χώρος στο μπάνιο.

Κατασκευές από πατητή τσιμεντοκονία: Τώρα περνάμε στην καλύτερη και πιο μοντέρνα αλλαγή που μπορείτε να κάνετε στο μπάνιο σας. Η πατητή τσιμεντοκονία είναι ένα φυσικό δομικό υλικό με κύριο στοιχείο του τη Θηραϊκή γη, το οποίο χάρη στις άριστε μονωτικές του ικανότητες έχει γίνει πάρα πολύ δημοφιλές. Μπορείτε λοιπόν να αφαιρέσετε τα πλακάκια σας και να καλύψετε το πάτωμα και τους τοίχους του μπάνιου με πατητή τσιμεντοκονία και να χρησιμοποιήσετε το ίδιο υλικό για να κατασκευάσετε μπανιέρα και νιπτήρα. Πρόκειται για ένα σχετικά πιο σύνθετο project, αλλά πραγματικά θα απογειώσει το μπάνιο σας και θα αυξήσει σημαντικά την αξία του σπιτιού σας.

Κουζίνα

anakainisi-kouzinas

Η κουζίνα είναι επίσης ένας πάρα πολύ σημαντικός χώρος του σπιτιού και ο οποίος μπορεί να απαιτεί αρκετές εργασίας για να βελτιωθεί / αναβαθμιστεί. Στόχος μιας ανακαίνισης κουζίνας δεν είναι μόνο να γίνει ο χώρος πιο καλαίσθητος αλλά να γίνει και πιο χρηστικός και γενικά να συνάδει με τις σύγχρονες φιλοσοφίες όσον αφορά τη διαρρύθμιση του.

Αλλαγή ή προσθήκη πλακιδίων
Τα πλακίδια εξακολουθούν να αποτελούν την αγαπημένη λύση για την διακόσμηση της κουζίνας. Αν τα δικά σας έχουν χάσει την λάμψη τους, αλλάξτε τα και αμέσως θα αλλάξει και η ατμόσφαιρα στη κουζίνα σας. Αν δεν έχετε πλακάκια, καλό θα ήταν να τοποθετήσετε στον τοίχο στον οποίο εφάπτεται ο πάγκος έτσι ώστε να δημιουργήσετε το λεγόμενο backsplash.

Αλλαγή πάγκου και ντουλαπιών
Ο πάγκος και τα ντουλάπια είναι από τα κύρια αισθητικά στοιχεία της κουζίνας σας. Αν έχουν παλιώσει, εννοείται πως η αλλαγή τους είναι επιβεβλημένη. Ένας καινούργιος πάγκος από γρανίτη ή και ξύλο θα κάνει αμέσως πιο μοντέρνα τη κουζίνα σας ενώ τα καινούργια ντουλάπια θα την κάνουν πιο λειτουργική κι ενδέχεται να σας εξοικονομήσουν και χώρο, αφού σε γενικές γραμμές είναι πιο πρακτικά και μικρότερα από τα «παραδοσιακά», οπότε σε λιγότερο χώρο θα μπορείτε να χωρέσετε περισσότερα πράγματα.

Αλλαγή διαρρύθμισης
Είμαι σίγουρος ότι αν έχετε δει περιοδικά διακόσμησης ή ακόμη και τις κουζίνες – μοντέλα στα καταστήματα επίπλων θα έχετε διαπιστώσει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ όσον αφορά τη διαρρύθμιση του χώρου. Πλέον τα λεγόμενα kitchen islands τα οποία ανάλογα με το μέγεθος τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σαν πάγκοι όσο και σαν τραπεζαρία γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά μιας μοντέρνας κουζίνας. Η αλλαγή διαρρύθμισης στη κουζίνα σας θα την κάνει πιο πρακτική και φυσικά θα αυξήσει σημαντικά την αξία του σπιτιού σας. Εννοείται πως ένας έμπειρος μάστορας θα σας βοηθήσει να την διαμορφώσετε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν καλύτερη και πιο πρακτική λειτουργία της.

Κρεβατοκάμαρα – καθιστικό

anakainisi-krevatokamaras

Στους χώρους αυτούς συνήθως δεν γίνονται τόσο μεγάλες αλλαγές όσο στους δύο προηγούμενους. Σε γενικές γραμμές, μπορεί να τους δοθεί μία νέα πνοή με ένα νέο βάψιμο ή τη τοποθέτηση μίας όμορφης τραπεζαρίας και φυσικά με μία ανανέωση στα έπιπλα. Στο σαλόνι ή το καθιστικό μπορούν να γίνουν και αλλαγές στη διαρρύθμιση του χώρου με τη χρήση γυψοσανίδων. Η πιο ακραία ίσως ανακαίνιση που μπορεί να γίνει σε έναν σαλόνι, είναι η συνένωση του με κουζίνα που εφάπτεται σε αυτό προκειμένου να προκύψει ένας νέος ανοιχτός χώρος και μεγαλύτερος χώρος, μία σαλοκουζίνα με άλλα λόγια. Εδώ μπορεί να γίνει και μία διαρρύθμιση με kitchen islands και γενικά να διαμορφωθεί ένας πολύ μεγάλος, ανοιχτός αλλά και μοντέρνος και χρηστικό χώρος που σίγουρα θα αλλάξει την ατμόσφαιρα σε όλο το σπίτι και θα βοηθήσει σημαντικά να ανέβει η αξία του.

Ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εργασίες

udraulikes-ergasies

Μία ανακαίνιση δεν είναι αναγκαίο να έχει μόνο αισθητικό χαρακτήρα. Πολλές φορές μπορείτε να ανεβάσετε την αξία του σπιτιού σας δουλεύοντας σε παραμέτρους του που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι. Με άλλα λόγια, αν θέλετε πραγματικά να έρθει το σπίτι σας στον 210 αιώνα μπορεί να χρειαστεί να ανανεώσετε και τις υποδομές του. Τι εννοούμε με αυτό; Οι σωλήνες αλλά και οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις με το πέρασμα του χρόνου ταλαιπωρούνται και γενικά χάνουν την λειτουργικότητα τους δημιουργώντας διάφορα προβλήματα, τα οποία πολλές φορές μπορεί να αποδειχθούν και αρκετά έως πολύ σοβαρά. Μία διαρροή για παράδειγμα μπορεί να δημιουργήσει υγρασία τόσο σε σας όσο και στο σπίτι κάποιου γείτονα αν μένετε σε πολυκατοικία, οπότε και μπορεί το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών να είναι πολύ μεγάλο.

Όσον αφορά τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο παλιότερα σπίτια να μην έχουν όσες πρίζες χρειάζονται στις μέρες μας ή να τις έχουν σε σημεία που απλά δεν είναι βολικά. Πολλές φορές λοιπόν είναι καλή ιδέα να μετακινήσετε ή και να προσθέσετε πρίζες στα πλαίσια μίας ανακαίνισης κάποιου χώρου. Αλλάζοντας της σωληνώσεις και τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις σε μία ανακαίνιση, φροντίζετε ώστε το σπίτι σας να παραμείνει ασφαλές και πλήρως λειτουργικό για αρκετές ακόμη δεκαετίες.

Μερικές συμβουλές κατά και μετά την ανακαίνιση

Τώρα που είδαμε και μερικές ιδέες για την ανακαίνιση κάποιων βασικών χώρων του σπιτιού, ας δούμε και τι πρέπει να προσέξετε κατά την ανακαίνιση για να είναι η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο ομαλή και να τελειώσει με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.

Μην κάνετε αλλαγές
Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε σε μία ανακαίνιση είναι να κάνετε αλλαγές στο πρόγραμμα ή στο σχέδιο σας για κάποιο δωμάτιο κατά την εξέλιξη των εργασιών. Όταν το κάνετε αυτό απλά πρέπει να σταματήσουν όλες οι εργασίες με αποτέλεσμα όλος ο προγραμματισμός να πάει περίπατο και να καθυστερήσουν οι εργασίες για αρκετές μέρες. Μην ξεχνάτε ότι το δικό σας project σε καμία περίπτωση δεν είναι το μόνο στο οποίο δουλεύει η επιχείρηση ανακαίνισης τη δεδομένη χρονική περίοδο, οπότε είναι σίγουρο ότι τα συνεργεία έχουν να δουλέψουν και αλλού και οι όποιες αλλαγές με δική σας υπαιτιότητα δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε όλους.

Σεβαστείτε τους γείτονες
Μπορεί οι εργασίες της ανακαίνισης να γίνονται μόνο στον δικό σας χώρο αλλά συνήθως έχουν συνέπειες και για τους γείτονες σας. Καλό είναι λοιπόν να μην πιέζετε να συνεργεία να δουλεύουν σε ώρες κοινής ησυχίας και αν σας ζητήσουν αυτοί να γίνει κάτι τέτοιο, να το αρνηθείτε αν είναι δυνατόν. Επίσης προσοχή θα πρέπει να δείξετε και στη διαχείριση των μπάζων και των σκουπιδιών που θα προκύψουν από τα έργα σας. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μείνουν στη μέση του δρόμου και θα πρέπει να ενημερώσετε και τον Δήμο για να σας φέρει έναν ειδικό κάδο για μπάζα. Τέλος, αν πρόκειται λόγω των εργασιών σας να μπλοκάρετε την πυλωτή της οικοδομής ή να χρησιμοποιείτε συνεχώς το ασανσέρ, καλό θα ήταν να φροντίσετε να ενημερώσετε τους άλλους ένοικους για να φροντίσουν τα αυτοκίνητα τους.

Μην είστε στα πόδια των εργατών
Ο λόγος που προσλάβατε ειδικούς να κάνουν την ανακαίνιση σας είναι γιατί δεν έχετε τις ανάλογες γνώσεις, εργαλεία και δεξιότητες για να κάνετε μόνοι σας τις εργασίες. Καλό είναι λοιπόν να αφήνετε τους επαγγελματίες να κάνουν τη δουλειά τους και να μην μπλέκεστε στα πόδια τους χωρίς λόγο. Σε πολλές περιπτώσεις είναι καλή ιδέα ακόμη και να μείνετε σε ξενοδοχείο για μερικές μέρες μέχρι να γίνουν οι πιο «χοντρές» εργασίες, προκειμένου να έχουν οι μάστορες όλη την άνεση που χρειάζονται για να δουλέψουν σωστά και αποτελεσματικά.

Οι ανακαινίσεις είναι πλέον η μόνη λύση σε πολλές περιπτώσεις για την απόκτηση ενός μοντέρνου σπιτιού είτε αυτό αγοράζεται σαν επένδυση, είτε σαν ιδιοκατοίκηση. Ελπίζουμε ο οδηγός μας να σας βοηθήσει να ανανεώσετε το σπίτι σας και να το κάνετε ακριβώς όπως το φανταστήκατε. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι απλά και μόνο επειδή ένα σπίτι είναι παλιό, αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορεί να έρθει στον 21ο αιώνα ή πως η αξία του έχει χαθεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι διάθεση, υπομονή κι ένα καλό συνεργείο και μπορείτε να αποκτήσετε το σπίτι των ονείρων σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Rating*