Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αυτόνομη θέρμανση

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αυτόνομη θέρμανση

Γιατί η ανακαίνιση για κεντρική θέρμανση είναι η καλύτερη λύση για το χειμώνα

Η θέρμανση είναι πλέον ένα από τα ζητήματα που παιδεύει αλλά και απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες αλλά και ενοικιαστές διαμερισμάτων σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Η κρίση έχει προκαλέσει πολλά οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα πολλές οικοδομές να μην μπορούν να ενεργοποιήσουν την κεντρική τους θέρμανση – ειδικά αν ο καυστήρας τους λειτουργεί με πετρέλαιο – επειδή απλά οι ένοικοι δεν μπορούν να μαζέψουν τα χρήματα που χρειάζονται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να σκέφτονται τη λύση της αυτόνομης θέρμανσης.

Τι είναι η αυτόνομη θέρμανση;

Η αυτόνομη είναι αυτό ακριβώς που λέει και το όνομα της: κάθε διαμέρισμα γίνεται «αυτόνομο» και δεν εξαρτάται από το πρόγραμμα που βάζει ο διαχειριστής στον καυστήρα για να ζεσταθεί. Επίσης, αν το σύστημα αυτόνομης θέρμανσης – είτε κεντρικό είτε τελείως ατομικό – λειτουργεί με αέριο, τότε δε χρειάζεται να γίνει προκαταβολική αγορά καυσίμων. Το μεγάλο πλεονέκτημα της αυτόνομης θέρμανσης πέρα από το γεγονός ότι ο καθένας ελέγχει μόνος του το πως, πότε και πόσο θα ζεστάνει το σπίτι του, είναι ότι ο καθένας στο τέλος πληρώνει αυτό που του αναλογεί, αυτό που έχει «κάψει».

Τι επιλογές έχω για αυτόνομη θέρμανση;

Αν θέλετε να κάνετε το διαμέρισμα σας αυτόνομο, θα πρέπει να είτε σαν οικοδομή να συμφωνήσετε να μετατρέψετε τον κεντρικό καυστήρα σε σύστημα αυτόνομης θέρμανσης, είτε να «αποδεσμευτείτε» από σύστημα της οικοδομής και να αποκτήσετε τον δικό σας καυστήρα. Και στις δύο περιπτώσεις, η επιλογή φυσικού αερίου – αν υπάρχει στη περιοχή σας – είναι η πιο εύκολη και απλή.

Πώς λειτουργεί ένα τέτοιο σύστημα;

Κάθε διαμέρισμα αποκτά τον δικό του θερμοστάτη και από εκεί ελέγχει τη θέρμανση του. Είναι τόσο απλό. Συνήθως μπορεί κανείς να επιλέξει ποια θερμοκρασία θέλει να έχει το σπίτι του και ο θερμοστάτης θα αναλάβει να την φθάσει αλλά και να την διατηρήσει. Με άλλα λόγια, αν πείτε ότι θέλετε 20 βαθμούς και η τρέχουσα θερμοκρασία σας είναι 18, ο θερμοστάτης θα την ανεβάσει στους 20, θα σταματήσει τα σώματα και θα τα ξαναζεστάνει όταν η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει. Όπως μπορείτε να καταλάβετε, είναι ένα σύστημα πιο οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον σε σχέση με την κεντρική θέρμανση.

Ο καυστήρας εκτελεί τις εντολές του θερμοστάτη είτε είναι κεντρικός, είτε ατομικός. ΜΕ τις κατάλληλες διαδικασίες, ακόμη κι ένας συνηθισμένος κεντρικός καυστήρας μπορεί να μετατραπεί σε κεντρικό καυστήρα αυτόνομης θέρμανσης.

Πώς βγαίνουν οι λογαριασμοί και τι πληρώνω;

Κάθε διαμέρισμα έχει τον δικό του θερμιδομετρητή ο οποίος μετράει πόσο έχει «κάψει». Κάθε μήνα, ένας υπάλληλος της εταιρείας κοινοχρήστων ή της εταιρείας θέρμανσης περνάει από την οικοδομή και μαζεύει τις μετρήσεις – σε κάποιες περιπτώσεις η συλλογή μπορεί να γίνει και μέσω Wi-Fi – και υπολογίζεται πόσο πρέπει να πληρώσει το κάθε διαμέρισμα. Τα τελικά ποσά συνήθως μπαίνουν στα κοινόχρηστα στην περίπτωση του κεντρικού καυστήρα ή σε κάποιον λογαριασμό που έρχεται ταχυδρομικώς σε κάθε σπίτι.

Στη περίπτωση του κεντρικού καυστήρα να σημειωθεί πως ακόμη και αν δεν ανάψει καθόλου τα καλοριφέρ ένα διαμέρισμα, είναι αναγκασμένο βάσει νόμου να πληρώσει ένα μέρος από το 30% του συνολικού κόστους του καυσίμου για τον εκάστοτε μήνα. Το 30% αυτό μοιράζεται ίσα σε όλα τα διαμερίσματα. Αν ας πούμε μία οικοδομή με δέκα διαμερίσματα ξοδέψει 900 Ευρώ καύσιμο, κάθε διαμέρισμα, άσχετα με το αν άναψε καλοριφέρ ή όχι, θα πληρώσει 30 Ευρώ, δηλαδή το ένα δέκατο του 30% του κόστους.

Πως θα κάνω το διαμέρισμα μου αυτόνομο;

Η όλη διαδικασία δεν είναι και πολύ απλή και απαιτεί τη διενέργεια πολλών εργασιών οι οποίες θα πρέπει να γίνουν από ειδικά συνεργεία για να γίνουν σωστά και να μην προκληθούν προβλήματα στο μέλλον. Καλό είναι λοιπόν η «αυτονόμηση» ενός διαμερίσματος να συνοδεύεται και με την ανακαίνιση του, έτσι ώστε να γίνουν μαζί όλα τα σκαψίματα και οι άλλες «βαριές» εργασίες που θα πρέπει να γίνουν. Εταιρείες σαν την Chroma Decor με μεγάλη εμπειρία στον τομέα των ανακαινίσεων, θα μπορέσουν να φέρουν εις πέρας τις διαδικασίες γρήγορα και χωρίς προβλήματα.

Add your comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *