Τι είναι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και ποια τα οφέλη του

Τι είναι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και ποια τα οφέλη του

Τι είναι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και ποια τα οφέλη του

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» έχει ανακοινωθεί εδώ και κάποιο καιρό και σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει. Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές ακινήτων φαίνεται πως δεν γνωρίζουν και πολλά σχετικά με τη φύση του προγράμματος αλλά και τα οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει, τα οποία δεν είναι μόνο οικονομικής φύσης. Το εν λόγω πρόγραμμα λοιπόν, μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε σημαντικά το σπίτι σας και τη ζωή σας μέσα σε αυτό, γι’ αυτό και θα ήταν καλό να μάθετε όσο περισσότερα μπορείτε γύρω από αυτό και να ενταχθείτε άμεσα.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μια γενική ιδέα όχι μόνο του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» αλλά και των οφελών που  μπορεί να προκύψουν για το σπίτι και την οικογένεια σας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Τι είναι το πρόγραμμα  «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»;

Με απλά λόγια, πρόκειται για ένα πρόγραμμα παροχής κινήτρων για την βελτίωση και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των σπιτιών. Πιο συγκεκριμένα, σκοπός του είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών με την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών και αναβαθμίσεων, όπως μόνωση του κελύφους το κτιρίου και αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης, όπου αυτές είναι απαραίτητες. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και θα έχει συνολικό κόστος 400 εκατομμύρια Ευρώ. Τελικός σκοπός του είναι η επίτευξη συγκεκριμένων ενεργειακών και οικολογικών στόχων σε εθνικό επίπεδο.

Ποιες εργασίες επιδοτεί το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»;

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτεί τρεις κυρίως εργασίες:

  • Αλλαγή παλιών ξύλινων κουφωμάτων με καινούργιου τύπου και αντικατάσταση των μονών τζαμιών με διπλά καθώς επίσης και τοποθέτηση τέντας ή άλλου συστήματος σκίασης.
  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο εξωτερικό του κτιρίου (κέλυφος) και σε χώρους όπως πιλοτές, πάρκινγκ και δώματα. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να τοποθετηθεί το μονωτικό υλικό στο εξωτερικό του κτιρίου – κυρίως λόγω φυσικών εμποδίων ή άλλων «μηχανικών» λόγων αλλά και σε περίπτωση που το κτίριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο- η θερμομόνωση θα γίνει στο εσωτερικό του.
  • Αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης με καινούργιο. Οι συγκεκριμένες εργασίες μπορεί να φορούν τόσο ατομικά όσο και κεντρικά συστήματα θέρμανσης. Πιο συγκεκριμένα, επιδοτείται η αντικατάσταση των παλιών καυστήρων πετρελαίου είτε με πιο αποδοτικούς καυστήρες πετρελαίου καινούργιας τεχνολογίας είτε με καυστήρες φυσικού αερίου. Μπορεί επίσης να γίνει και αντικατάσταση με καυστήρα που να λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (όπως το πέλετ) αλλά και εγκατάσταση συστήματος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης.

Τι χρειάζομαι για να μπω στο πρόγραμμα;

Θα πρέπει κατ’ αρχάς ο χώρος για τον οποίο ενδιαφέρεστε να είναι νόμιμος και όχι αυθαίρετος ή τουλάχιστον να έχει νομιμοποιηθεί. Από εκεί και πέρα, θα γίνει επίσκεψη του εν λόγω χώρου από ειδικό ενεργειακό επιθεωρητή ο οποίος και θα αξιολογήσει το ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου και θα υποδείξει τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, τις οποίες και μπορεί να αναλάβει μία επιχείρηση με εξειδίκευση στις ανακαινίσεις και τις μονώσεις χώρων, όπως η Chroma Décor.

Ποια είναι τα οφέλη του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»;

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει σημαντικά οφέλη τα οποία όπως είπαμε και παραπάνω δεν περιορίζονται σε οικονομικής φύσης. Ας τα δούμε λοιπόν λίγο πιο αναλυτικά.

1ο Όφελος: Εξοικονόμηση ενέργειας

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, όπως είπαμε και παραπάνω. Ένα μεγάλο, αν όχι το μεγαλύτερο, μέρος της ενεργειακής κατανάλωσης ενός σπιτιού – το λεγόμενο και ενεργειακό αποτύπωμα – αφορά τη θέρμανση και τον κλιματισμό του. Το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» αποσκοπεί στη μείωση των συγκεκριμένων αναγκών με παθητικά μέσα (θερμομόνωση, διπλά τζάμια) ή με την χρήση πιο αποδοτικών και λιγότερο ενεργοβόρων συστημάτων. Η μείωση της ζήτησης ενέργειας για θέρμανση και κλιματισμό, σημαίνει αυτόματα και εξοικονόμηση ενέργειας τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό ή εθνικό επίπεδο.

2ο Όφελος: Μείωση των εξόδων του οικογενειακού προϋπολογισμού

Η θέρμανση και ο κλιματισμός ενός σπιτιού έχουν γενικά μεγάλο κόστος, οποιαδήποτε μέθοδος και αν χρησιμοποιείται για να καλυφθούν αυτές. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μειώσει τις ανάγκες για θέρμανση και κλιματισμό, οπότε θα μειωθεί και η δαπάνη που αντιστοιχεί σε αυτά και μάλιστα όχι για λίγο καιρό, αλλά για μια ζωή!

3ο Όφελος: Αύξηση της αξίας του ακινήτου

Το πόσο καλά θερμαίνεται και κλιματίζεται ένα σπίτι και το πόσο καλά μονωμένο είναι, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τη μεταπωλητική του αξία ή το ύψος του ενοικίου που μπορεί να ζητήσει ο ιδιοκτήτης του. Κανείς δεν θέλει να αγοράσει ένα σπίτι το οποίο θα έχει μεγάλα «πάγια» έξοδα για τον κλιματισμό του. Το εν λόγω πρόγραμμα λοιπόν, θα ανεβάσει σημαντικά την αξία του ακινήτου σας, ειδικά αν αυτό είναι ιδιαίτερα παλιό και χρειάζεται πολλά χρήματα κάθε χρόνο για να ζεσταθεί.

4ο Όφελος: Γενική βελτίωση της ποιότητας ζωής

Οι εργασίες που θα γίνουν στα πλαίσια του προγράμματος  «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» δεν θα μειώσουν απλά τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού σας, αλλά θα βελτιώσουν και τη ζωή σας μέσα σε αυτό. Η θερμομόνωση για παράδειγμα θα κρατήσει μακριά την υγρασία και άλλα στοιχεία της φύσης από το εσωτερικό και τους τοίχους του σπιτιού σας. Επιπλέον, τα διπλά τζάμια και τα καινούργια κουφώματα δεν κρατούν έξω από το σπίτι μόνο το κρύο και τη ζέστη, αλλά μειώνουν και τον θόρυβο από έξω, κάτι που σίγουρα χρειάζεται σε σπίτια στο κέντρο της πόλης ή σε δρόμους με μεγάλη κίνηση. Τέλος, η ανακαίνιση και μόνο του χώρου σας θα του δώσει νέα πνοή και θα βελτιώσει τη διάθεση και τη καθημερινότητα σας.

5ο Όφελος: Προστασία του περιβάλλοντος

Η παραγωγή ενέργειας λόγω των αεριών και των άλλων αποβλήτων που προκύπτουν από αυτήν, είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές μόλυνσης και θεωρείται η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του Θερμοκηπίου. Ο πλανήτης μας κινδυνεύει και γι’ αυτό το λόγο όλες οι χώρες προσπαθούν πλέον να μειώσουν το «ενεργειακό αποτύπωμα» τους. Μειώνοντας τις ανάγκες για θέρμανση και κλιματισμό, μειώνεται και η παραγωγή ενέργειας αφού για την κάλυψη των αναγκών αυτών απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Όσο λιγότερη ενέργεια χρειαζόμαστε για τη καθημερινότητα μας, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη για το περιβάλλον και το μέλλον των παιδιών μας στον πλανήτη μας.

6ο Όφελος: Πολύ μικρό κόστος

Δεδομένου ότι εργασίες του προγράμματος επιδοτούνται – είτε με χρηματοδότηση είτε με άτοκο μακροπρόθεσμο δάνειο είτε με συνδυασμό των δύο αυτών μεθόδων – το κόστος των εργασιών θα είναι πολύ μικρό, αλλά τα οφέλη πολλά και μεγάλα.

Αν λοιπόν το σπίτι σας χρειάζεται ανακαίνιση ή αν θέλατε εδώ και καιρό να κάνετε εργασίες όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για να ανανεώσετε το σπίτι σας και μάλιστα με πάρα πολύ μικρό κόστος. Μην την χάσετε.

Add your comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *