Τι πρέπει να γνωρίζετε για την τοποθέτηση πλακιδίων σε δάπεδο

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την τοποθέτηση πλακιδίων σε δάπεδο

Μην προχωρήσετε στην τοποθέτηση πλακιδίων σε δάπεδο αν δεν διαβάσετε αυτό

Η τοποθέτηση πλακιδίων σε δάπεδο ή και τοίχο είναι μία από τις μορφές ανακαίνισης που μπορούν να προσδώσουν μεγάλη αξία σε έναν χώρο και το σπίτι γενικότερα. Το πλακάκι ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένο με την πολυτέλεια και τη χλιδή κι έτσι ένας χώρος επενδυμένος με όμορφο πλακάκι αυτόματα αποκτά μεγάλη αξία. Η αλήθεια είναι ότι στα σπίτια μας, ειδικά τα παλιότερα, πλακάκι συναντούσαμε μόνο στα πατώματα και τους τοίχους του μπάνιου ή και σε κάποια σημεία στους τοίχους της κουζίνας. Το πλακίδια γενικά αποφεύγονταν λόγω του κόστους τους αλλά κι επειδή δεν θεωρούνταν αρκετά ανθεκτικά ή «χλιδάτα» για το σαλόνι. Τώρα αυτό έχει αλλάξει και η τοποθέτηση πλακιδίων είναι σχεδόν standard σε κάθε ανακαίνιση.

Το γεγονός ότι τα πλακίδια έχουν γίνει πλέον τόσο δημοφιλή τόσο για χρήση σε σπίτια που χτίζονται τώρα όσο και σε σπίτια που ανακαινίζονται έχει οδηγήσει σε σαφή αύξηση της ποικιλίας των σχεδίων και χρωμάτων που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Ως εκ τούτου, η επιλογή του σωστού πλακιδίου μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη, ειδικά για κάποιον που είναι αναποφάσιστος ή φοβάται μην κάνει τη λάθος επιλογή. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά και τοποθέτηση πλακιδίων σε δάπεδο.

Το υλικό

Το υλικό του πλακιδίου είναι πολύ σημαντικό και είναι και αυτό που θα καθορίσει αν το πλακίδιο είναι κατάλληλο να τοποθετηθεί σε δάπεδο και σε τι είδους δαπέδου μπορεί να τοποθετηθεί. Υπάρχουν πολλά κύρια υλικά πλακιδίων, αλλά γενικά μπορούμε να πούμε πως οι πιο διαδεδομένες είναι δύο. Η πρώτη μεγάλη κατηγορία είναι τα κεραμικά πλακάκια τα οποία και κατασκευάζονται σε κάποιο εργαστήριο. Αυτά μπορεί να είναι επισμαλτωμένα και μη. Η πρώτη υποκατηγορία χρειάζεται ειδική περιποίηση καθώς η μία πλευρά της είναι σαν γυαλί και η άλλη πορώδης. Γενικά, τα κεραμικά πλακίδια είναι ιδανικά για χρήση σε εσωτερικά δάπεδα και τοίχους. Η άλλη μεγάλη κατηγορία είναι τα πλακίδια από γρανίτη τα οποία και προέρχονται από σκάλισμα και κόψιμο αυτού του πετρώματος. Τα πλακίδια αυτά είναι πολύ πιο ανθεκτικά από τα προηγούμενα αλλά έχουν πιο φυσική και «άγρια» όψη, πράγμα που τα κάνει εξαιρετικά για εξωτερικούς χώρους ή για δάπεδα πολυσύχναστων εσωτερικών χώρων, όπως αυτά των καταστημάτων.

Το σχήμα

Γενικά μπορούμε να πούμε πως υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε σχήματα αλλά και μεγέθη πλακιδίων. Εννοείται πως τα τετράγωνα και τα ορθογώνια ή μακρόστενα είναι τα πιο δημοφιλή και διαδεδομένα αλλά θα τα βρείτε και σε άλλα σχήματα  ακόμη και ακανόνιστα. Όσο πιο πολύπλοκο είναι το σχήμα των πλακιδίων, τόσο πιο δύσκολη και χρονοβόρα θα είναι και η τοποθέτηση τους. Αν λοιπόν σκοπεύετε να επιλέξετε πλακίδια με κάποιο ξεχωριστό σχήμα, καλό θα ήταν όχι μόνο να ζητήσετε πριν τη γνώμη ενός ειδικού σαν αυτούς της Chroma Décor αλλά και να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή του στη τοποθέτηση τους. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι οι αρμοί στη περίπτωση των πολύπλοκων πλακιδίων θα είναι αναγκαστικά εμφανείς, οπότε θα πρέπει να λάβετε και τον αρμό υπόψην όταν θα σχεδιάσετε την ανακαίνιση σας με τοποθέτηση πλακιδίων σε δάπεδο.

Το μέγεθος και το χρώμα

Το μέγεθος και το χρώμα είναι άλλοι δύο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όταν επιλέγουμε τα πλακίδια μας. Αυτό που θα παίξει τον κύριο ρόλο στην επιλογή τους είναι φυσικά το μέγεθος του χώρου στον οποίο θα τοποθετηθούν. Οι αρχιτέκτονες και οι interior designers συνιστούν πάντα τη τοποθέτηση μικρών και κατά προτίμηση τετράγωνων πλακιδίων σε πολύ κλειστούς ή μικρούς χώρους. Επιπλέον, αν αυτά τα πλακάκια έχουν και ανοιχτά χρώματα, ο χώρος θα «ανοίξει» και θα φαίνεται πιο μεγάλος και πιο ευχάριστος. Τα μεγάλα και ορθογώνια πλακάκια είναι καλό να τοποθετούνται μόνο σε ανοιχτούς και μεγάλους χώρους. Εδώ το χρώμα δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο, αρκεί να θυμόμαστε κάποια βασικά πράγματα σχετικά με τα χρώματα όπως ότι τα ανοιχτά κάνουν μεν τον χώρο πιο φωτεινό αλλά τον κάνουν να δείχνει και πιο μεγάλος, οπότε μπορούν να μετατρέψουν έναν ήδη μεγάλο χώρο σε αχανή.

Add your comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *