γυψοσανίδες

Γιατί οι γυψοσανίδες είναι must για μία σύγχρονη ανακαίνιση

Ο όρος «ξηρά δόμηση» είναι κάτι που ακούγεται όλο και περισσότερο όταν μιλάμε για κατασκευές σπιτιών ή ανακαινίσεις. Μπορεί να ακούγεται σαν κάτι περίπλοκο και παράξενο, αλλά στη πραγματικότητα είναι ένας πιο «επιστημονικός» τρόπος να αναφερθούμε σε κατασκευές με γυψοσανίδες. Γιατί όμως είναι οι γυψοσανίδες τόσο δημοφιλείς στις ανακαινίσεις;

Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή: πρόκειται για ένα εύκολο στη χρήση και τοποθέτηση υλικό το οποίο παρέχει μεγάλη ελευθέρια στη διαμόρφωση ενός εσωτερικού χώρου.

Με τη κατάλληλη μελέτη και τοποθέτηση, οι γυψοσανίδες μπορούν να τοποθετηθούν παντού και να έχουν πολλές λειτουργίες κι εφαρμογές. Μπορούν τα χρησιμοποιηθούν σαν διαχωριστικά χώρων, να δημιουργήσουν εσοχές, να τοποθετηθούν στο ταβάνι για τη κατασκευή ψευδοροφών ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν μέχρι και σε κουζίνες και να τοποθετηθούν και ράφια ή και ντουλάπια πάνω τους.

Μεγάλη σημασία σε όλες τις παραπάνω εφαρμογές, παίζει η μελέτη του χώρου και ο σχεδιασμός του project, πράγματα που πρέπει να γίνουν από ειδικούς.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που είναι τόσο ευρέως διαδεδομένη η ξηρά δόμηση, ας τους δούμε.

Τα πλεονεκτήματα που έχουν οι γυψοσανίδες

Έχουν όλα τα προτερήματα του φυσικού γύψου: Ο φυσικός γύψος, από τον οποίο κατά κύριο λόγο αποτελούνται οι γυψοσανίδες, είναι ένα κατασκευαστικό υλικό το οποίο είναι διάσημο για το γεγονός ότι επιτρέπει τη σωστή ανακύκλωση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό σημαίνει ότι ο αέρας σε έναν χώρο που έχει κατασκευαστεί ή ανακαινιστεί με βάση τις γυψοσανίδες, είναι  καθαρότερος και υγιέστερος από τον αέρα σε έναν συμβατικά κατασκευασμένο χώρο. Επιπλέον, ο φυσικός γύψος, ο οποίος υπάρχει σε μεγάλη αφθονία στη χώρα μας, δημιουργεί ένα εξαιρετικό μικροκλίμα στους χώρους στους οποίους τοποθετείται καθώς όχι μόνον διατηρεί τη θερμοκρασία και την υγρασία σε σταθερά επίπεδα, αλλά αποτρέπει και την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών και  μικροβίων.

  • Φέρνουν την επανάσταση στη δόμηση: Οι γυψοσανίδες αποτελούν τη βάση ενός νέου και πρωτοποριακού τρόπου δόμησης ο οποίος όχι μόνο είναι πιο απλός από τον συνηθισμένο αλλά είναι και πιο ασφαλής, έχει μικρότερο κόστος και σέβεται το περιβάλλον. Υπάρχουν ήδη πολλοί κατασκεαστές αλλά και διακοσμητές που αναγνωρίζοντας τα πολλά και πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα αυτής της σύγχρονης δόμησης, χρησιμοποιούν αποκλειστικά γυψοσανίδες με μεταλλικό σκελετό και μόνωση από ορυκτοβάμβακα στους εσωτερικούς χώρους που κατασκευάζουν.
  • Είναι απόλυτα ασφαλείς και σέβονται την υγεία μας: Ο φυσικός γύψος, η πρώτη ύλη των γυψοσανίδων, έχει ακριβώς το ίδιο pH με το ανθρώπινο δέρμα και δεν έχει καμία απολύτως ουσία που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την υγεία ή να προκαλέσει αλλεργίες. Είναι μάλιστα ένα υλικό τόσο ασφαλές και υγιεινό που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ορθοπεδική και στην οδοντιατρική.

Όλοι θέλουμε ο χώρος μας να είναι όσο το δυνατόν πιο λειτουργικός, ασφαλής και φυσικά να έχει και μία αισθητική που να ταιριάζει με το γούστο, το στιλ και τα δικά μας κριτήρια ομορφιάς. Οι γυψοσανίδες λοιπόν, είναι η πλέον κατάλληλη λύση για να πετύχουμε όλα αυτά. Η τιμή τους είναι πολύ προσιτή και τα οφέλη τους πολύ μεγάλα, γι’ αυτό και πρέπει να αποτελούν must για κάθε σύγχρονη ανακαίνιση.  Εννοείται πως οι τεχνίτες  μας θα σας προτείνουν τη καλύτερη λύση για το χώρο και το γούστο σας, στη καλύτερη τιμή.

Ειδικές κατασκευές με γυψοσανίδα

Τα τελευταία χρόνια τα σπίτια έχουν σταματήσει να είναι τέσσερις τοίχοι τους οποίους γεμίζουμε με τα έπιπλα και τα πράγματα μας για να τους δώσουμε ζωή και χαρακτήρα. Πλέον το σπίτι πρέπει να έχει χαρακτήρα και προσωπικότητα από μόνο του. Πρέπει να δείχνει πράγματα για το γούστο και τη νοοτροπία μας από μόνο του, ακόμη και αν είναι τελείως άδειο από έπιπλα. Πλέον λοιπόν η διαμόρφωση του ίδιου του χώρου παίζει τεράστιο ρόλο στη διακόσμηση ενός εσωτερικού χώρου. Με απλά λόγια, ο ίδιος ο χώρος δεν είναι πλέον ένας λευκός καμβάς που περιμένει να τον ομορφύνουμε με τα χρώματα, τους πίνακες και τα έπιπλα μας, αλλά είναι ο πρωταγωνιστής της διακόσμησης.
Τα παραπάνω ισχύουν τόσο για τα καινούργια σπίτια, αυτά δηλαδή που χτίζονται τώρα ή έχουν χτιστεί σχετικά πρόσφατα, αλλά και για τα παλιότερα, γι’ αυτό και οι ανακαινίσεις είναι τόσο συχνές στις μέρες μας. Τόσο στις ανακαινίσεις όσο και στις κατασκευές, υπάρχει ένα υλικό το οποίο βλέπουμε να χρησιμοποιείτε όλο και περισσότερο: η γυψοσανίδα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι το εν λόγο υλικό είναι πάρα πολύ ευέλικτο κι εύπλαστο. Με απλά λόγια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστεί οποιαδήποτε κατασκευή σκεφτεί ο μάστορας ή κάποιος καλλιτέχνης ή ιδιοκτήτης σπιτιού. Οι ειδικές κατασκευές με γυψοσανίδα είναι πλέον σχεδόν παντού και είναι ίσως η καλύτερη λύση για να αποκτήσει ο οποιοσδήποτε χώρος τη μοναδική του ταυτότητα. Ας δούμε μερικές από τις πιο συχνές:

βιβλιοθήκη-με-γυψοσανίδα

Βιβλιοθήκες

Ίσως η πιο συνηθισμένη κατασκευή με γυψοσανίδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γυψοσανίδες για να φτιάξετε βιβλιοθήκες που θα φαίνεται σαν να έχουν ράφια που να είναι ενσωματωμένα στον τοίχο – χωρίς να φαίνονται καρφιά και άλλα στηρίγματα – ή ακόμα και για να αποκτήσετε «χωνευτά» ράφια. Είναι μία πολύ καλή λύση η οποία όχι μόνο δίνει χαρακτήρα στον χώρο σας, αλλά σας δίνει και αποθηκευτικούς χώρους οι οποίοι είναι απαραίτητοι και πολύτιμοι στις μέρες μας.

Ράφια

Πρόκειται για μια λύση αρκετά παρόμοια με τη βιβλιοθήκη από γυψοσανίδα, απλά η συγκεκριμένη απευθύνεται πιο πολύ σε καταστήματα και άλλους επαγγελματικούς χώρους. Τα ράφια από γυψοσανίδα – αν κι εφ’ όσον κατασκευαστούν σωστά – μπορούν να αντέξουν αρκετό βάρος και είναι ιδανικά για καταστήματα ρούχων και υποδημάτων και όχι μόνο.

ράφια-από-γυψοσανίδα
Reception-και-χώροι-υποδοχής

Reception και χώροι υποδοχής

Άλλη μία κατηγορία δημοφιλών ειδικών κατασκευών με γυψοσανίδα είναι οι reception σε ξενοδοχεία και γενικά σε χώρους στους οποίου υπάρχει υποδοχή πελατών, όπως ας πούμε σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα ή ακόμη και σε τράπεζες. Οι εν λόγω κατασκευές μπορούν να πάρουν οποιοδήποτε σχήμα, ακόμη και κυκλικό ή ημικυκλικό, ή χρώμα και γενικά δένουν αρμονικά με οποιονδήποτε χώρο και οποιοδήποτε διακοσμητικό design.

Απόκρυψη καλωδιώσεων

Ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα στις μέρες μας είναι η απόκρυψη καλωδιώσεων σε περίπτωση που προσθέσουμε πρίζες σε έναν χώρο – κυρίως επαγγελματικό ή αν κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Μπορείτε λοιπόν να καλύψετε αυτές τις καλωδιώσεις με γυψοσανίδες και κανείς δεν θα καταλάβει ότι «κρύβετε» κάτι, καθώς το τελικό αποτέλεσμα θα είναι σχεδόν πανομοιότυπο με τον υπόλοιπο τοίχο ή χώρο.

Απόκρυψη-καλωδιώσεων

Άλλες κατασκευές

Μερικές ακόμη κατασκευές που μπορεί να γίνουν με γυψοσανίδες είναι οι επενδύσεις τζακιών, οι θολωτές ψευδοροφές, οι καμπυλωτές επενδύσεις τοίχων ή ακόμη και τα έπιπλα, δεδομένου ότι θα κατασκευαστούν με το σωστό τρόπο ώστε να είναι ανθεκτικά. Το μόνο εμπόδιο είναι στην ουσία η ίδια σας η φαντασία.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, πέρα από τη φαντασία σας στις ειδικές κατασκευές από γυψοσανίδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και ο τεχνίτης που θα αναλάβει να δημιουργήσει αυτό που κάποιος φαντάζεται ή οραματίζεται. Γι’ αυτό το λόγο και η επιχείρηση μας συνεργάζεται μόνο με έμπειρους τεχνίτες οι οποίοι είναι πλήρως καταρτισμένοι όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στη τεχνολογία και τον εξοπλισμό γενικότερα αλλά και τις τεχνικές που χρειάζονται για τις κατασκευές γυψοσανίδων. Ό,τι και να θέλετε να κατασκευάσετε, να είστε σίγουροι ότι οι τεχνίτες μας θα μπορέσουν να του δώσουν «σάρκα και οστά» χωρίς πολλά έξοδα και ταλαιπωρία.

ιδέες όμορφων οροφών πολλαπλών επιπέδων από γυψοσανίδες