Τι είναι η θερμοπρόσοψη και πως γίνεται

Εξοικονόμηση Ενεργείας με Θερμοπροσοψη

Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, ο καιρός μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα έξοδα του σπιτιού μιας οικογένειας. Οι ακραίες θερμοκρασίες και τα καιρικά φαινόμενα μπορούν  να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα σε ένα σπίτι και σε κύρια σημεία του, όπως τις σωληνώσεις και τα υδραυλικά. Επιπλέον, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και οι πολύ χαμηλές του χειμώνα μας οδηγούν συχνά σε πολύ ενεργοβόρες αλλά και κοστοβόρες λύσεις. Όσοι έχετε κλιματιστικό ας πούμε θα έχετε σίγουρα προσέξει ότι οι λογαριασμοί σας το καλοκαίρι ανεβαίνουν κατακόρυφα. Η σωστή μόνωση ενός σπιτιού θα σας βοηθήσει να προστατευθείτε από τα στοιχεία του καιρού και τις ακραίες θερμοκρασίες.

Η μόνωση ενός χώρου είναι κάτι που είναι καλό να γίνει όταν αυτός χτίζεται, ωστόσο πολλές φορές αυτό είναι κάτι που αμελείται ή δεν γίνεται καθόλου. Χάρη στη πρόοδο της τεχνολογίας, η αμέλεια της μόνωσης ενός κτιρίου κατά τη κατασκευή του, πλέον δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς χάρη στη θερμοπρόσοψη, οποιοδήποτε κτίριο μπορεί να μονωθεί εξωτερικά.

Τι είναι η Θερμοπρόσοψη;

Με απλά λόγια, με τη θερμοπρόσοψη στην ουσία γίνεται μόνωση ενός κτιρίου από έξω, ακόμη και αν η κατασκευή του έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια. Πρόκειται λοιπόν για την επικάλυψη της εξωτερικής επιφάνειας του κτιρίου με ειδικά μονωτικά υλικά, τα οποία και θα προσφέρουν προστασία από τις θερμοκρασίες και τα καιρικά φαινόμενα. Η όλη διαδικασία λαμβάνει στην ουσία χώρα στη πρόσοψη του κτιρίου, γι’ αυτό και το τελικό αποτέλεσμα έχει το όνομα θερμοπρόσοψη.

Από ποια μέρη αποτελείται μία Θερμοπρόσοψη;

Στη καρδιά της θερμοπρόσοψης βρίσκεται φυσικά το μονωτικό υλικό.  Στις θερμοπροσόψεις χρησιμοποιείται κυρίως η διογκωμένη πολυστερίνη, η γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη ή η εξηλασμένη πολυστερίνη ανάλογα με το κλίμα της περιοχής στην οποία θα γίνει το project. Εννοείται ότι όσο πιο ακραίες είναι οι θερμοκρασίες της περιοχής, τόσο μεγαλύτερο θα πρέπει να είναι και το πάχος της μόνωσης. Ένας ειδικός από μία επιχείρηση μονώσεων και ανακαινίσεων, όπως η Chroma Decor, θα επιθεωρήσει το κτίριο και θα κάνει μία εκτίμηση σχετικά με το υλικό που πρέπει να χρησιμοποιηθεί αλλά και το πάχος της μόνωσης. Σε γενικές γραμμές, είναι καλό το πάχος να είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό που θα προτείνει ο ειδικός, άλλωστε λίγη επιπλέον μόνωση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Πριν την τοποθέτηση του θερμομονωτικού υλικού της θερμοπρόσοψης θα πρέπει να γίνει η επικάλυψη της επιφάνειας με ένα ειδικό υλικό βάσης. Το υλικό αυτό θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και μεγάλης αντοχής αφού στην ουσία θα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά ή τον σκελετό της μόνωσης. Αν το υλικό βάσης διαστέλλεται ή συστέλλεται εύκολα με αποτέλεσμα τη δημιουργία ρωγμών, τότε σίγουρα θα προκληθούν ζημιές και στη θερμοπρόσοψη, οι οποίες και υα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της. Εννοείται πως το κατάλληλο υλικό θα υποδειχθεί από κάποιον ειδικό στις μονώσεις, ωστόσο πιο συχνά χρησιμοποιούνται αλκαλίμαχα υαλοπλέγματα εγκλωβισμένα μέσα σε τσιμεντοειδές, ρητινούχο υλικό.

Τέλος, το θερμομονωτικό υλικό καλύπτεται από μία εξωτερική στρώση η οποία στην ουσία αποτελείται από εύκαμπτο ακρυλικό ή σιλικονούχο σοβά. Η εξωτερική αυτή στρώση στεγανοποιεί την θερμοπρόσοψη αλλά δημιουργεί κι ένα πιο ευχάριστο αισθητικό αποτέλεσμα αφού μπορεί να έχει μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και καλύπτει τελείως το θερμομονωτικό υλικό, το οποίο δεν έχει μεγάλη αισθητική αξία.

Πόσο Κοστίζει μία Θερμοπρόσοψη;

Το κόστος της θερμοπρόσοψης εξαρτάται από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και το πάχος του μονωτικού υλικού. Η χρέωση γίνεται με το μέτρο αλλά μπορούν να γίνουν και ειδικές προσφορές για πολύ μεγάλες ή μικρές επιφάνειες. Η θερμοπρόσοψη είναι στην ουσία μία μακροχρόνια επένδυση αφού διαρκεί μια ζωή και το κόστος της αποσβήνεται μέσα σε λίγα χρόνια από την τοποθέτηση της.

 

Add your comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *